ENVIReport 10/2015

Období: 1.9.2015 - 30.9.2015

Ve sledovaném období byly vydány významné předpisy pro oblast podnikové ekologie (odpady, závažné havárie, energetika). 

1. PŘEHLED ZMĚN V POVINNOSTECH

V této části jsou uvedeny povinnosti, u kterých došlo ve sledovaném období ke změnám. Předmět změny je uveden v poznámce.

Část A: Závažné havárie
Bod Povinnost Předpisy Poznámka

Úvod Základní pojmy

A11

Zcela nový zákon a prováděcí předpisy. Ruší zákon č. 59/2006 Sb.

Platnost od 1.10.2015

224/2015 Sb. Zákon o prevenci závažných havárií

Prováděcí předpisy:

  • 225/2015 Sb. Vyhl. o stanovení rozsahu bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu zařazeného do skupiny A nebo skupiny B

  • 226/2015 Sb. Vyhl. o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře

  • 227/2015 Sb. Vyhl. o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku

  • 228/2015 Sb.Vyhl. o rozsahu zpracování informace veřejnosti, hlášení o vzniku závažné havárie a konečné zprávy o vzniku a dopadech závažné havárie

  • 229/2015 Sb.Vyhl. o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole

Stručně: nemění se původní povinnost provést posouzení objektu. Jen původní protokol podle 59/06 se musí aktualizovat dle 224/15 do 30.9.2016.

Pozor na nové definice pojmů (zejména provozovatel vs. uživatel)! 

Dopad nového zákona na stávající objekty:

  • Objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny B podle zákona č. 59/2006 Sb., se považují za objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny B podle zákona č. 224/2015 Sb. (dále jen "tohoto zákona").

  • Provozovatel přezkoumá seznam zpracovaný podle zákona č. 59/2006 Sb., a zajistí a předloží krajskému úřadu aktualizaci návrhu na zařazení a bezpečnostního programu nebo bezpečnostní zprávy a zajistí a předloží krajskému úřadu a HZS aktualizaci vnitřního havarijního plánu a podkladů pro stanovení zóny havarijního plánování a pro zpracování vnějšího havarijního plánu do 1. června 2016, pokud tyto dokumenty zpracované podle dosavadních právních předpisů nesplňují požadavky tohoto zákona a podmínky pro zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B podle tohoto zákona se nemění.

  • Zjistí-li provozovatel na základě přezkumu seznamu zpracovaného podle zákona č. 59/2006 Sb., provedeného podle odstavce 4, že se mění podmínky pro zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B uvedené v § 5 odst. 1 nebo 2 tohoto zákona, zpracuje a předloží krajskému úřadu návrh na změnu zařazení a posouzení rizik závažné havárie do 1.10.2016 a bezpečnostní program nebo bezpečnostní zprávu a krajskému úřadu a HZS vnitřní havarijní plán a podklady pro stanovení zóny havarijního plánování a pro zpracování vnějšího havarijního plánu do 1.10.2017.

  • Právnická nebo podnikající fyzická osoba, která užívá objekt podle zákona č. 59/2006 Sb., přezkoumá seznam zpracovaný podle zákona č. 59/2006 Sb., a zajistí aktualizaci protokolu o nezařazení zpracovaného podle zákona č. 59/2006 Sb., pokud nesplňuje požadavky tohoto zákona, a aktualizovaný protokol o nezařazení, pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 4 odst. 3 tohoto zákona, předloží krajskému úřadu do 1.10.2016. Zjistí-li právnická nebo podnikající fyzická osoba na základě přezkumu seznamu, že splňuje podmínky pro zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B, zpracuje a předloží krajskému úřadu návrh na zařazení 1.10.2016.

Uživatel objektu, na který se nevztahoval zákon č. 59/2006 Sb., zpracuje seznam podle zákona a zjistí-li na jeho základě, že jsou splněny podmínky pro zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B, zpracuje a předloží krajskému úřadu návrh na zařazení do 1.10.2016.

Zjistí-li na základě seznamu, že nejsou splněny podmínky pro zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B, zpracuje protokol o nezařazení podle tohoto zákona a, pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 4 odst. 3 tohoto zákona, předloží jej krajskému úřadu do 1.10.2016.


Část B: Odpady
Bod Povinnost Předpisy Poznámka

Úvod

Základní pojmy

Novela zákona o odpadech

223/2015 Sb.Zákon, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech

Předmět úpravy - obecně:

  • zrušena výjimka z působnosti zákona na vytěžené sedimenty z vodních nádrží a koryt vodních toků (nově jsou ve většině případů odpadem),
  • nová úprava pro použití vytěžených sedimentů z vodních nádrží a koryt vodních toků v režimu odpad (viz (§ 37t zákona),
  • nová definice pojmu sběr odpadů: soustřeďování odpadů právnickou osobou nebo fyzickou osobou oprávněnou k podnikání od jiných osob včetně jejich předběžného třídění a předběžného skladování za účelem jejich přepravy do zařízení na zpracování odpadu,
  • upřesňuje se, že limit pro maximální celkové množství odpadů uložených na skládku jako materiál pro technické zabezpečení skládky se týká pouze materiálů, za které se neplatí poplatek.
B4 Hierarchie nakládání s odpady Začlenění vlivu životního cyklu na hierarchii nakládání s odpady.
B7 Balení nebezpečných odpadů Aktualizace odkazu na zvláštní předpisy k balení NO (nově dle CLP).
B8 Označovánínebezpečných odpadů Změna ve značení nebezpečných odpadů - vazba na nařízení CLP. Do konce roku 2015 lze používat původní označení nebezpečných odpadů tak, jak bylo platné před 1.10.2015 (tj. grafický symbol podle CLP, ADR či "staré" oranžové chemické symboly. Detaily značení budou jasné až po vydání novely vyhlášky č. 383/2001 Sb.!!!
B11 Zařízení dle § 14/2

Provozovatelé zařízení podle § 14 odst. 2, jsou povinni zaslat údaje o provozu zařízení krajskému úřadu, a to do 15 dnů od zahájení, ukončení, přerušení nebo obnovení činnosti dopravce odpadů nebo provozu zařízení včetně zahájení provozu podle změny souhlasu s provozem zařízení (platí od 1.1.2016, do té doby je termín 2 měsíce).

B16 Ohlašování
  •  Provozovatelé zařízení ke sběru, výkupu, využívání nebo odstraňování odpadů, provozovatelé zařízení podle § 14 odst. 2, provozovatelé malých zařízení podle § 33b odst. 1 a dopravci odpadů, kteří nejsou zároveň osobou oprávněnou k převzetí odpadů do svého vlastnictví, jsou povinni zaslat údaje o provozu zařízení nebo o činnosti dopravce odpadů příslušnému krajskému úřadu, a to do 15 dnů od zahájení, ukončení, přerušení nebo obnovení činnosti dopravce odpadů nebo provozu zařízení včetně zahájení provozu podle změny souhlasu s provozem zařízení (platí od 1.1.2016, do té doby je termín 2 měsíce).
  • Provozovatelé, kterým IČZ nebylo dosud přiděleno, oznámí tomuto krajskému úřadu do 31. ledna 2016, zda je zařízení provozováno. Krajský úřad přidělí těmto zařízením IČZ do 30. dubna 2016.
  • Při vedení průběžné evidence a v ročním hlášení o produkci a nakládání s odpady jsou původci odpadů a oprávněné osoby povinni IČZ používat u údajů o odpadech, které budou předány a převzaty po 30. červnu 2016.
  •  Provozovatelé skládek jsou povinni zasílat každoročně do 15. února, údaje o stavu vytvořené finanční rezervy, doložené výpisem z bankovního účtu provozovatele skládky, a údaje a o volné kapacitě skládky a dále údaje o poplatcích za ukládání odpadů na skládky krajskému úřadu .
  • Obec, která je povinna podat hlášení, zasílá každoročně ORP do 15. února hlášení o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.
B17 Plány odpadového hospodářství (POH) Nová úprava řídících dokumentů státní správy: Program předcházení vzniku odpadů a POH ČR (zpracovává MŽP), POH kraje (zpracovávají kraje) a POH (zpracovávají obce nad 10 t NO či 1000 t OO).
B21 Zařízení pro sběr a výkup Zpřesnění problematiky odpady, za jejichž výkup nebo odběr nesmí poskytovat úplatu v hotovosti.
B25 Evidence přepravy NO Přeprava nebezpečných odpadů se ohlašuje od 1.1.2016 prostřednictvím ISPOP. V roce 2016 ale lze vést evidenci přepravy NO i "po staru" v listinné podobě 7 kopií evidenčního listu.
B27 Odpadní oleje Zrušení možnosti využívat zpětný odběr olejů.
B29 Baterie/akumulátory
  • Zrušení výjimky pro možnost uvádět na trh/do oběhu knoflíkové články s obsahem rtuti nepřesahujícím 2 % hmotnostní,
  • zrušení výjimky pro použití zakázaných baterií v bezšňůrových elektrických nástrojích,
  • upřesnění požadavků na zabudovávání bat/aku do výrobků a na návody k jejich vyjímání z výrobků,
  • změny v pravidlech pro výpočet recyklační účinnosti procesů recyklace baterií/akumulátorů.
B30 Kaly z ČOV Kaly z čistíren odpadních vod - úprava definice kalů, úprava použití kalů na zemědělské půdě. Nová úprava platí až od 1.3.2016.
B34 Zpětný odběr

Ukončení zpětného odběru pro odpadní oleje (tj. odpadní oleje se vrací zpět do režimu odpadů)!!!

V oblasti zpětného odběru pneumatik:

  • distributor pneumatik nepocházejících od povinných osob zapsaných v Seznamu povinných osob nebo od povinných osob, které plní své povinnosti prostřednictvím kolektivního systému, má práva a povinnosti povinné osoby,
  • pokud povinná osoba plní všechny své povinnosti prostřednictvím kolektivního systému, nevztahuje se na ni povinnost na zápis do Seznamu povinných osob,
  • úprava provozování kolektivního systému zpětného odběru pneumatik.

B2

Příloha B3

Seznam nebezpečných vlastností a odkazy na ně

Zrušení přílohy č. 2 (Seznam nebezpečných vlastností) a její nahrazení přílohou III evropské směrnice o odpadech (Vlastnosti odpadů, které je činí nebezpečnými).

Upozornění na termínované povinnosti:

Aktuální termínované povinnosti
Bod Povinnost Předpisy Termín

F6F7

Čtvrtletní výkaz o obalech pro EKO-KOM za 2. čtvrtletí

§ 10-13 zákona o obalech

30.10.2015

2. ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

Přehled nových a změněných právních předpisů ve sledovaném období

Odpady
  • 223/2015 Sb. Zákon, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 169/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

    Datum účinnosti od: 1. října 2015
    Pozn. k úč.: výj. viz čl. IV 
    Předpis mění: 185/2001 Sb.; 169/2013 Sb. 
    Odkaz na návrh zákona a důvodovou zprávu: Sněmovní tisk č. 409/0
Prevence závažných havárií
  • 224/2015 Sb. Zákon o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií) 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Předpis mění: 634/2004 Sb.; 362/2007 Sb.; 227/2009 Sb.; 281/2009 Sb.; 61/2014 Sb. 
    Předpis ruší: 59/2006 Sb.; 488/2009 Sb.; 254/2006 Sb.; 103/2006 Sb.; 250/2006 Sb.; 255/2006 Sb.; 256/2006 Sb. 
    Odkaz na návrh zákona a důvodovou zprávu: Sněmovní tisk č. 399/0
     
  • 225/2015 Sb. Vyhláška o stanovení rozsahu bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu zařazeného do skupiny A nebo skupiny B 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 224/2015 Sb.
     
  • 226/2015 Sb. Vyhláška o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 224/2015 Sb.
     
  • 227/2015 Sb. Vyhláška o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 224/2015 Sb.
     
  • 228/2015 Sb. Vyhláška o rozsahu zpracování informace veřejnosti, hlášení o vzniku závažné havárie a konečné zprávy o vzniku a dopadech závažné havárie 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 224/2015 Sb.
     
  • 229/2015 Sb. Vyhláška o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 224/2015 Sb.
Energetika
  • 230/2015 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov 

    Datum účinnosti od: 1. prosince 2015 
    Vydáno na základě: 406/2000 Sb. 
    Předpis mění: 78/2013 Sb.
     
  • 232/2015 Sb. Nařízení vlády o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci 

    Datum účinnosti od: 29. září 2015 
    Vydáno na základě: 406/2000 Sb. 
    Předpis ruší: 195/2001 Sb.
     
  • 234/2015 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 118/2013 Sb., o energetických specialistech 

    Datum účinnosti od: 29. září 2015 
    Vydáno na základě: 406/2000 Sb. 
    Předpis mění: 118/2013 Sb.
Bezpečnost práce, chemické látky na pracovišti
  • 240/2015 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli, ve znění pozdějších předpisů 

    Datum účinnosti od: 1. října 2015 
    Vydáno na základě: 258/2000 Sb. 
    Předpis mění: 432/2003 Sb.

Pro neomezený přístup ke kompletnímu obsahu se zaregistrujte nebo přihlašte.

ENVI Report 10/2015

ENVI Report sleduje změny právních předpisů a jejich dopady do praxe v oblasti podnikové ekologie.

Kód článku ER
Kapitola ENVI Report 2015
Obsah

Pro neomezený přístup ke kompletnímu obsahu se zaregistrujte nebo přihlašte.